Zagrożenia bezpieczeństwa żywnościowego w krajach Europy Środkowo-Wschodniej i sposoby ich przezwyciężania 08 sierpnia 2023 Od początku XXI w. narastają zjawiska mające niekorzystny wpływ na stan bezpieczeństwa żywnościowego: – nasilające się anomalnie pogodowe (susze, huragany) oraz towarzyszące im nieurodzaje i plagi szarańczy, które załamują produkcję rolną na wielkich obszarach świata, wywołując kryzysy żywnościowe i zwiększając liczbę niedożywionych i głodujących. – w ostatnich latach ten niekorzystny stan uległ dodatkowemu pogorszeniu wskutek rozprzestrzeniających się epidemii wirusowych czy wybuchu w lutym 2022 r. konfliktu zbrojnego w Ukrainie. Załamało to docelowy poziom bezpieczeństwa żywnościowego w wielu krajach. Z raportu The State of Food Security and Nutrition in the World, dotyczącego liczby osób niedożywionych ogółem w regionie EŚW, wynika, że spośród krajów EŚW najwięcej osób poważnie niedożywionych w latach 2019–2021 było na Ukrainie (1,4 mln), w Rumunii (0,7 mln) i w Polsce (0,4 mln), a osób umiarkowanie niedożywionych było w tym okresie na Ukrainie (9,9 mln), w Polsce (2,8 mln) i w Rumunii (2,6 mln). Z kolei najlepsza sytuacja pod tym względem panowała w Słowenii i Estonii. Przeciwdziałanie niekorzystnym dla bezpieczeństwa żywnościowego zjawiskom będzie wymagało: – promowania sprawiedliwego i transparentnego systemu handlowego, – wzmocnienia współpracy międzynarodowej w zakresie rozwiązywania kryzysów żywnościowych i problemu głodu na świecie, – a także usprawnienia infrastruktury transportu, przechowywania żywności oraz funkcjonowania portów morskich i łączących je korytarzy, by umożliwić swobodny obrót i handel surowcami rolnymi i żywnością.