Wysoki kontrast
Wielkość tekstu
Dostępność
  • Dostępność
    • Wysoki kontrast
    • Wielkość tekstu
    • Dostępność

Innowacyjny przemysł rolno-spożywczy siłą napędową gospodarki [RELACJA]

Forum Przemysłowe

Czwarta rewolucja przemysłowa oparta na rozwiązaniach cyfrowych dotyczy również sektora rolno-spożywczego. Postęp naukowy i technologiczny w obszarze robotyzacji, mechanizacji, automatyzacji, magazynowania i wytwarzania energii, rozwój sztucznej inteligencji i gospodarki cyfrowej zmieniają obraz międzynarodowego przetwórstwa rolno-spożywczego oraz produkcji rolniczej. Jak europejskie państwa wspierają innowacyjność przemysłu rolno-spożywczego? Co myślą o innowacyjnych rozwiązaniach producenci? Na te pytania odpowiedzieli uczestnicy IV Forum Przemysłowego w Karpaczu.

Dyskusję poprowadził Paweł Kocon, prezes zarządu AGREEHUB. Szybka i dynamiczna zmiana na rynku konsumenckim może mieć ogromny wpływ w świecie gospodarczym. Pojawiają się nowe trendy – żywność ekologiczna i wegańska. Jak sobie radzić ze zmieniającym się konsumentem? Jako pierwszy głos zabrał Mirosław Koźlakiewicz, Przewodniczący Rady Nadzorczej, CEDROB S.A. Podkreślił, że nie można bagatelizować potrzeb społeczeństwa. Spożywanie mięsa staje się coraz mniej popularne, dlatego rynek produktów dla wegetarian się rozwija. Zmieniają się nie tylko oczekiwania, ale także kuchnia i zwyczaje. Nowy konsument – Pokolenie Z jest skoncentrowany nie tylko na samej żywności ale również na jej opakowaniu –materiale i funkcjonalności.

Attila Hudecz, założyciel i prezes start-upu Growberry z Węgier podkreślił, że najważniejszy jest zrównoważony rozwój. Musimy podjąć się wyzwań ochrony środowiska by Ziemia mogła przetrwać. Należy skupić się na lokalnej produkcji owoców i warzyw. Jeśli wytwarzamy żywność na miejscu, a nie importujemy, podnosimy jej jakość. To trend przejmowany również przez dużych producentów. Konsumenci za lepszą jakość są gotowi zapłacić więcej.

Tajaddin Bayramov, kierownik Departamentu Zagranicznego Uniwersytetu Rolniczego w Azerbejdżanie powiedział, że należy dołożyć starań, aby wspierać małe i średnie przedsiębiorstwa w celu utrzymania równowagi w produkcji. Z perspektywy uczelni rolnictwo to bardzo trudny sektor, trzeba pracować z glebą, a nie jest to łatwa praca. Coraz bardziej popularne staje się rolnictwo intensywne, co jest ściśle związana ze zmianą klimatu. Bezpieczeństwo żywności jest jednym z najważniejszych graczy na arenie innowacyjnego rozwoju.

Wchodząc w kolejną dekadę, społeczeństwo całego świata chce żyć lepiej i zdrowiej. Odchodzimy od mięsa i importu produktów z zagranicy. Bez wątpienia poszukiwanie innowacyjnych rozwiązań będzie jednym z najważniejszych wyzwań dla producentów.

Skip to content