Kłopotliwe odpady czy cenne surowce?  

Głównym celem strategii środowiskowej McDonald’s w Polsce jest zamknięcie obiegu poprzez odpowiedni dobór surowców, właściwą segregację odpadów oraz ich recykling. Dziś w  140 restauracjach McDonald’s w Polsce dostępne są ręczniki papierowe wyprodukowane ze zużytych opakowań.   

Konsekwencja działania 

McDonald’s w Polsce to ponad 470 restauracji, z których prawie 90% prowadzonych jest przez lokalnych przedsiębiorców. Tylko w 2019 r. odwiedziło nas ponad 300 mln gości. Przy takiej skali każda, nawet pozornie niewielka zmiana, ma realny wpływ na otoczenie. Podchodzimy do tych zmian kompleksowo uwzględniając cały system. 

Myślimy przez pryzmat środowiskowy od lat.  Od 2018 r. realizujemy globalną strategię, która zakłada działania na rzecz klimatu w wielu obszarach. Głównym celem jest ograniczenie wpływu restauracji na środowisko poprzez zamknięcie obiegu opakowań. Projektowanie i właściwy dobór surowców, z których powstają opakowania, to początek procesu. Globalnie do 2025 roku będziemy korzystać wyłącznie z opakowań wytworzonych z surowców odnawialnych, pochodzących z recyklingu lub ze źródeł certyfikowanych, a wszystkie opakowania, z których korzystają goście w restauracjach  będą poddawane recyklingowi. W Polsce już od kilku lat opakowania papierowe są produkowane z surowców z certyfikowanych źródeł. W 140 restauracjach opakowania ponownie wracają do lokali w postaci ręczników papierowych.  

Wymiana opakowań 

Obecnie opakowania plastikowe stanowią 5% naszych opakowań, a 70% to papier. Od stycznia 2020 r. goście mogą korzystać wyłącznie z papierowych słomek i opakowań do lodów McFlurry. Tylko w 2020 r., ta zmiana przełożyła się na redukcję plastiku o 90 ton, co stanowi równowartość 1,5 mln półtoralitrowych plastikowych butelek.  

W tym roku wymieniliśmy kubki do shake’ów i miski do sałatek na papierowe odpowiedniki oraz wprowadziliśmy drewniane sztućce. W sumie te trzy zmiany pozwolą na eliminację kolejnych 835 ton plastiku rocznie. 

Drugie życie opakowań 

W restauracjach McDonald’s w Polsce dostępne są kosze do segregacji śmieci. Dzięki odpowiedniej selekcji opadów możliwe jest ich rozdzielenie na frakcje i przekazanie do recyklingu. W efekcie jesteśmy w stanie odzyskać włókna papierowe z 70% odpadów w celu ponownego przetworzenia. 

Jak to robimy? Na początku 2020 r. nawiązaliśmy współpracę z lokalną firmą Miklan-Ryza, zajmującą się przetwarzaniem odpadów poprzez odzyskiwanie włókien papierniczych z makulatury. Obecnie w ponad 140 restauracjach dostępne są ręczniki papierowe, które powstały z opakowań restauracyjnych poddanych recyclingowi. Do końca tego roku proces zostanie wdrożony w 387 restauracjach. Oznacza to, że zdecydowana większość odpadów będzie poddawana recyklingowi i przetwarzana na produkty, które z powrotem trafią do naszych restauracji. 

Anna Borys, dyrektorka ds. relacji korporacyjnych