Dobre, bo czeskie! Produkty lokalne południowych sąsiadów Polski

Justyna Klorek

Produkty gastronomiczne oraz wyroby rzemieślnicze zyskują popularność nie tylko w danym kraju, ale często również poza jego granicami. Dzięki wyrobom lokalnym dany kraj oraz region, w którym są miejscowe wyroby produkowane, ma możliwość zaprezentowania się na arenie międzynarodowej. Regionalne produkty stają się niejednokrotnie wizytówką kraju czy danego miasta, zarazem pozwalają piastować tradycję i kulturę. Również nasi południowi sąsiedzi mogą pochwalić się wieloma znakomitymi produktami lokalnymi. O tym jak promować dany region dzięki lokalnym produktom będą dyskutować goście VI Europejskiego Kongresu Samorządów, który odbędzie się w dniach od 2 do 3 kwietnia 2020 w Karpaczu.

Knedle z gulaszem przychodzą jako pierwsze na myśl o lokalnym czeskim jedzeniu, źródło: Czechofil.pl

Praga jest najczęściej odwiedzanym miastem w Europie. Według statystyk, każdego roku do stolicy Czech przyjeżdża około 30 milionów turystów, czyli trzy razy więcej niż wynosi liczba obywateli całej Czeskiej Republiki! Zapewne niejednokrotnie zastanawiamy się, co kupić, czego spróbować, jakie pamiątki z Czech przywieźć? Oczywistym wyborem jest piwo, które jest markowym czeskim produktem znanym na całym świecie. Poniżej przedstawimy inne, może mniej znane, czeskie produkty lokalne.

Na piernik do Pardubic, na twarożki do Ołomuńca

Czechy są znane z wyrobów mleczarskich. Do najbardziej znanych należą sery. Jadąc do Ołomuńca, nie można nie spróbować słynnych twarożków ołomunieckich – czyli miękkiego, dojrzewającego sera, produkowanego w Lošticach już od 1876 roku. Produkt jest tak popularny, że doczekał się własnego muzeum. Innym znanym serem jest Jihočeská Niva, czyli ser pleśniowy oraz czeski odpowiednik cambertu, czyli hermelín – najlepiej znany jest jako nákladaný hermelín, czyli marynowany z cebulą i papryką w zalewie olejowej, podawany jako zimna przekąska. Jeśli o przekąskach mowa, to popularnością cieszą się znojemskie ogórki konserwowe, w słodko-kwaśnej zalewie, a także utopence – czyli kiełbaski w octowej marynacie, podawane najczęściej z krążkami cebuli i chlebem.

Wielu znane są z pewnością czeskie słodycze. Nie ma chyba nikogo, kto choć raz nie spróbowałby sławnych Lentilków czy czekolady Studentská pečeť. Innymi słodkimi przysmakami są Hořické trubičky – czyli ręcznie robione rurki waflowe, które są produkowane w mieście Hořice już od XIX wieku. Legenda głosi, że receptura została przekazana mieszkance miasta przez jednego z rannych żołnierzy armii Napoleona. Produkt ten znajduje się na liście Unii Europejskiej produktów chronionych pochodzeniem geograficznym.

Pierniki kojarzą się z wypiekami świątecznymi, jednak w czeskim mieście Pardubice, pierniki królują przez cały rok. Wypiek ten pieczony jest tam nieprzerwanie od XIV wieku, a według legend, córka hrabiego pardubickiego była wielką miłośniczką tychże ciastek.

Jeśli mówimy o piernikach, nie wypada pominąć Štramberskich uši, czyli słodkiego wypieku z piernikowego ciasta zwiniętego w kształt trąbki, które są produkowane w mieście Štramberk, według legendy od roku 1241, kiedy to Tatarzy najechali na miasto a ich worki były wypełnione odciętymi uszami chrześcijan. Nie wiadomo, czy legenda jest prawdziwa, jednak przysmak ten króluje na świątecznych jarmarkach czeskich miast.

Kolejnym słodkim smakołykiem z Czech są Mariánskolázeňské Oplatky, czyli duże, okrągłe wafle ze słodkim kremem produkowane od 1856 roku w miejscowości Mariánské Lázně.

Przy czesko-słowackiej granicy usytuowany jest niewielki region etnograficzny – Valašsko. To właśnie w tym regionie piecze się typowe Valašské frgály, czyli regionalne, drożdżowe kołacze z owocowym, serowym lub makowym nadzieniem, posypane kruszonką i omaszczone masłem. Pierwsze wzmianki o frgálu sięgają roku 1826, i początkowo tym mianem określano ciasto, które nie wyszło.

Więcej o produktach regionalnych z Czech podczas Kongresu opowie pani Kateřina Čadilová – przewodnicząca Stowarzyszenia Marek Regionalnych, które zajmuje się znakowaniem oryginalnych produktów regionalnych w Czechach. Będziemy też mieć możliwość bliżej poznać działalność i produkty marki „Górolsko Swoboda Produkt Regionalny®”, o której opowie regionalny koordynator tejże marki – pan Leszek Richter.

Źródło:

http://www.regionalni-znacky.cz/

https://www.denik.cz/ekonomika/tradicni-ceske-potraviny-20100204.html

http://www.regionalni-znacky.cz/arz/cs/certifikovane-produkty/?k=produkty

https://www.idnes.cz/ekonomika/test-a-spotrebitel/evropa-chrani-uz-sestnact-ceskych-specialit.A080919_142356_test_ven

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0trambersk%C3%A9_u%C5%A1i

https://www.tasteatlas.com/pardubicky-pernikxxx

https://www.tasteatlas.com/marianskolazenske-oplatky